Bespaar tot 40% op uw opleidingskost

SYNTRA Bedrijfstrainingen is als opleidingsorganisatie erkend door de Vlaamse overheid. Dankzij deze erkenning kan u als ondernemer via de kmo-portefeuille tot 40% korting krijgen op onze opleidingen. U kan zo jaarlijks tot 15.000 euro (voor middelgrote ondernemingen) of 10.000 euro (voor kleine ondernemingen) subsidies krijgen.

Wat?

U kan de kmo-portefeuille aanvragen voor ondersteuning in 3 domeinen

 • opleiding
 • advies over ondernemen
 • advies over innoveren (technologieverkenning)

Bekijk hier het overzicht van diensten waarvoor u de kmo-portefeuille kan aanvragen.

Opgelet: u kan de kmo-portefeuille enkel gebruiken voor een opleiding of adviesproject van minstens 100 euro (excl. BTW).

Voor wie?

Bent u zaakvoerder van een KMO, beoefenaar van een vrij beroep of zelfstandige in bijberoep, dan komt u in aanmerking voor de KMO-portefeuille.
Een KMO is een kleine of middelgrote onderneming, ingedeeld volgens de Europese KMO-definitie.

Alle info over de kmo-portefeuille vindt u op de site van de Vlaamse overheid.


Hoeveel subsidie kan u krijgen?

Een kleine onderneming kan jaarlijks 10.000 euro krijgen, een middelgrote onderneming 15.000 euro. Het steunpercentage dat u mag aanvragen is duidelijk omschreven in onderstaand tabel.

Hoe aanvragen? 

Om de subsidie te kunnen aanvragen moet u zich registreren op www.kmo-portefeuille.be. U kan de aanvraag indienen tot 14 kalenderdagen na de start van de prestaties (opleidingen).
 

Stap 1: registratie

 1. Registreer uw onderneming online (enkel bij een eerste aanvraag) via www.kmo-portefeuille.be met uw elektronische identiteitskaart (e-ID). 
 2. Vul de gegevens van uw bedrijf in.
 3. Na de registratie krijgt u een link opgestuurd per post.
 4. Surf naar deze link en log in met uw e-ID of federaal token – u bent nu gelinkt aan uw onderneming.

Stap 2: aanvraag

Deze stap is pas mogelijk nadat er ingeschreven werd voor een opleiding.

 1. Vraag online via www.kmo-portefeuille.be de subsidie aan, klik op ‘nieuw project’ en vul het erkenningsnummer* in.
 2. U stort uw aandeel in de portefeuille, de Vlaamse overheid stort het overige aandeel bij in deze digitale portefeuille.
 3. U ontvangt een automatische bevestigingsmail van uw aanvraag van KMO-portefeuille.
 4. U ontvangt een bevestigingsmail van KMO-portefeuille i.v.m. uw storting in uw portefeuille. Van zodra u de factuur hebt, kan u de betaling uitvoeren vanuit de KMO-portefeuille.
   

 

Nieuwe regelgeving (sinds 1/4/2016)

 • U hebt geen factuur nodig om uw aanvraag in te dienen. Zodra u bij inschrijving het bedrag van de opleiding kent, kan u de aanvraag indienen. Wacht niet op de factuur, want dan riskeert u te laat te zijn met uw aanvraag, die u verplicht moet indienen binnen de 14 dagen na start van de opleiding.
   
 • Voortaan mag u ook kosten voor catering (max. €25 pp), syllabi en grondstoffen indienen voor de KMO-portefeuille. M.a.w. de volledige kost verbonden aan de opleiding.
   
 • Voortaan kiest u zelf voor welke domeinen u de subsidie wil inzetten, want de bedragen voor opleiding en advies zijn nu samengevoegd tot één bedrag. Vóór april 2016 kon u jaarlijks tot 2.500 euro subsidie voor opleidingen ontvangen, nu kan u tot 15.000 euro per jaar ontvangen.

 

De SYNTRA Bedrijfstrainingen worden de facto uitgevoerd door SYNTRA Midden-Vlaanderen. Van zodra u zich inschrijft, communiceren wij u het erkenningsnummer om de aanvraag in te dienen.